2182 – Sad news: Monk Epifanios of Mylopotamos has died today

Epifanios (1955 – 11 december 2020) in his kitchen by Giorgos Poupis

Monk, Cook, Winemaker.

Rest in Peace.

Wim and Herman Voogd

This entry was posted in Mylopotamos, news, people, wine and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to 2182 – Sad news: Monk Epifanios of Mylopotamos has died today

 1. artb says:

  I’ve been to Mylopatamos 3 times. He was one of the monks who really impressed me. He wrote in his book that a cook has to think, when cooking, that he is serving angels…. so he did.

 2. Ruud Verkerk says:

  Beste Wim Voogd, wat een triest nieuws. Afgelopen zomer maakte ik weer een bezoek aan Mount Athos, door omstandigheden alleen en besloot de hele route open te houden. Eerst bij Karyes in St. Andreas overnacht. De volgende ochtend eerst het klooster Koutloumousiou bezocht waar de vriendelijke sfeer hing van een eerder bezoek. Toen richting Filotheou, de Monopati bordjes waren duidelijk maar ergens moet ik iets hebben gemist en teveel naar het westen gelopen en op een fout zandpad kruising aangekomen. Met kompas en de kaart van Peter Howarth de positie proberen te bepalen, op zo’n moment moet je niet alleen zijn. Het zandpad zuidwaarts gevolgd en na twee uur een bordje op een boomstam Filotheou, nog ruim twee uur door het struikgewas tot ik boven een heuvel bebouwing zag. Behoorlijk uitgeput aangekomen maar de hartelijke ontvangst maakte alles goed. De volgende ochtend een prachtige wandeling door het bos naar Karakalou.
  In eerste instantie was ik niet van plan hier te overnachten maar op de binnenplaats raakte Ik in gesprek met een monnik en hij vertelde over een Nederlandse monnik in het klooster. Direct herinnerde ik me hierover in een Athosweblog te hebben gelezen. Na een uurtje kwam broeder Pachomios en we raakten in een lang gesprek. Hij werkte in de keuken en vroeg of ik het misschien leuk vond om te komen helpen, ja natuurlijk. In de middeleeuwse keuken waren nog vier monniken aan het werk en er heerste een geanimeerde sfeer, heel anders dan ik me had voorgesteld.
  Na het bonen pitten, uien snijden en aardappels schillen besloot ik indien mogelijk hier te overnachten dit was een buitenkans om veel over het klooster leven te weten te komen. Overnachten was geen probleem en interessante gesprekken volgden.
  De volgende ochtend werd door broeder Pachomios op mijn kamerdeur geklopt of ik ontbijt wilde. Een uitgebreid ontbijt met rode wijn volgde, het was 25 juni en mijn verjaardag, een mooi begin van de dag. Ik had gehoopt dit jaar weer naar Athos en het klooster Karakalou te kunnen gaan maar helaas, hopelijk volgend jaar.
  Eind van de ochtend naar de kust gelopen en toen noordwaarts richting kelli Mylopothamos. Dit was de enige locatie waar ik vlak voor vertrek een reserveringsmail had gestuurd maar kreeg als antwoord dat wegens afwezigheid van abt Epiphanios er geen pelgrims konden worden ontvangen.
  Ik besloot toch hier naar toe te wandelen en alles was stil en gesloten. In het prieeltje met prachtig uitzicht op mount Athos uitgerust tot er een Griekse arbeider opeens langs liep en vroeg of ik iets nodig had. Nu had ik natuurlijk gelezen over de wijnen en Tsipouro van Mylopothamos en een kleine fles als aandenken leek me wel en wat. Beneden de heuvel in een loods een fles uitgezocht.
  Hier lag ook het boek “The quisine of the Holy Mountain Athos” van abt Epiphanios, dit boek had ik eerder gezien in Ouranopolis en besloot het hier nu dan maar te kopen. Terug de heuvel op naar de kiosk zat daar tot mijn verbazing abt Epiphanios bezig met zijn mobiel
  Toen hij klaar was leek een signatuur me op deze plek wel bijzonder en dat was geen probleem. In een zwierig handschrift werd de hele titelpagina gevuld met opdracht en handtekening en datum.
  Een prachtig verjaardag kado. Daarna verder gelopen naar Iviron, hier eerder overnacht en omdat ik nu al drie overnachtingen had gehad besloot ik door te lopen naar Karyes, het laatste stuk was behoorlijk stijl, jaren eerder naar beneden was makkelijker. De overnachting in het klooster Koutloumousiou was zonder reservering geen probleem en de volgende dag met de bus naar Dafni en de Ferry terug naar de Wereld.
  Ruud Verkerk
  Gouda

 3. Dimitris says:

  Rest in peace. I was lucky enough to stay in Mylopotamos once and father Epifanios was a wonderful host. God bless his soul.

 4. Stephan says:

  Better leave your comments in the English language so that everybody can share it !

Leave a Reply