2037 – more pictures from 1923 made by Whittemore and Pratt

In post 1502 we published some old Athos pictures from 1923, following the Russian revolution a few years earlier. Soon after all funding of Russian monasteries stopped and the monasteries were impoverished.
In May of 1923, Thoas Whittemore accompanied scholars from The American School of Classical Studies at Athens on a cruise through the Greek isles.  During the voyage, he and friend George D. Pratt traveled to several monasteries on Mount Athos, in order to deliver food and supplies to the Russian and Bulgarian monks. 

Here are some more photo’s a this journey:

the Abbot of St. Panteleimon Monastery in the middle, Mount Athos, 1923
The katholicon of Esfigmenou Monastery, Mount Athos, 1923
Great Lavra Monastery, Mount Athos, 1923
Group portrait with Protos and the Holy Epistatia, Karyes, Mount Athos, 1923
Portrait of Heleyum, Vatopedi Monastery, Mount Athos, 1923
Zographou Monastery, Mount Athos, 1923
Tower of King Milutin, view from northwest, Chilandari Monastery, Mount Athos, 1923
St. Basil, viewed from the east, Mount Athos, 1923

Wim, 19-1

This entry was posted in 01 Lavra, 02 Vatopedi, 09 Sografou, 18 Esfigmenou, 19 Panteleimonos, history, Karyes, people. Bookmark the permalink.

3 Responses to 2037 – more pictures from 1923 made by Whittemore and Pratt

 1. Ruud Verkerk says:

  Beste Wim Voogd,
  Sinds enkele jaren lees ik met veel plezier uw Athosweblog en ben keer op keer verbaast over de hoeveelheid informatie die u weet te achterhalen, zowel historisch als actueel. Mijn eerste bezoek alleen aan Athos was in 1982, met een klein motorbootje naar Dafni en in Karyes moest het Diamonitirion nog worden geregeld. Athos was toen nog zonder wegen en het overnachten in de kloosters ging zonder problemen. De volgende bezoeken samen met een goede vriend waren in 2010, 2012, 2014, 2016 en de vergunning voor a.s. Juni is binnen. Tijdens het bezoek in 2014 werd duidelijk dat het wel erg druk werd op de Heilige Berg, de oude regel van 10 niet orthodoxe en 100 orthodoxe bezoekers wordt wat betreft deze laatste groep niet meer gehanteerd. In 2016 konden we nog maar net op de boot naar Dafni omdat de kaartjes op waren, de boot was vol, enkele minuten voor vertrek konden we van een restaurant eigenaresse twee kaartjes kopen en renden naar de boot. Het reserveren van een overnachtingsplaats in de kloosters wat nu verplicht is blijkt in de praktijk niet altijd even eenvoudig of zelfs niet mogelijk. In 2014 werd ons bij aankomst bij Chilandari op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat we zonder reservering geen tweede kans hadden en dat dit nu genoteerd stond, we konden nu dan wel blijven, er was trouwens nauwelijks bezoek, maar toch. Verder zijn onze ervaringen bij alle bezoeken zeer positief. Tijdens het bezoek in 2010 was de reservering voor Simonos Petras afgewezen maar we besloten het toch te proberen. De monnik voor het gastenverblijf was echter onverbiddelijk, maar toen ik vertelde van mijn bezoek aan dit klooster in 1982 en een foto liet zien van mijzelf staand bij de aanlegpier beneden begon hij te mijmeren dat ik de Heilige Berg nog zonder auto’s had gezien en mochten we alsnog blijven.
  Vandaar ook deze mail om u eens te vragen hoe u dit allemaal aanpakt of zijn er voor reserveringen andere mogelijkheden. De route die we deze keer willen maken is waarschijnlijk vanaf Karyes naar Mylopotamos en hier overnachten, dan via Karakallou naar Filotheou en de derde dag doorsteken naar Dionisiou. Rond de zuidkant en naar de top hebben we o.a. eerder gedaan. Dat we in juni gaan maakt het wat betreft de drukte ook niet makkelijker. Ik las met veel plezier uw bezoek aan Athos in de winter, dat staat hoog op mijn wens lijstje om Athos in de sneeuw te zien.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud Verkerk,
  Gouda

  • athosweblog says:

   Hoi Ruud, dank voor je vriendelijke reactie en leuk om te lezen dat onze Athos-‘passie’ min of meer gelijktijdig en op vergelijkbare wijze is ontstaan. Ook wij hebben niet altijd leuke ervaringen gehad, onder meer met een uitverkochte boot van Dafni naar Ouranopolis (ook niet gereserveerd en de grote boot was stuk!). Dan maar met wat Grieken in een watertaxi voor €95,-, niet eens veel duurder en veel sneller!
   Mijn eerste reis was in 1980, toen alles inderdaad heel anders was (8 monniken in Roussikon!). Ik ga dit jaar begin oktober voor de 14e keer met vrienden. Voor wat betreft het reserveren zitten we allemaal en met voor Chilandariou en Simonospetra in een lastig pakket. Het is mij alleen maar gelukt omdat inmiddels wat contacten heb die, na een eerste afwijzing, toch deuren voor me weten te openen. Misschien helpt het om in je email namen te noemen van monniken die je bij naam kent, of die van mij, in geval van Simonospetra, waar ik wat contacten heb. Verder helpt het soms om heel vroeg te bellen, als emailen niet lukt (voorbeeld hiervan is Prof. Eliou). Je kent mijn lijst met email adressen op post 1835 neem ik aan.
   Mylopotamos kostte overigens €50,-p/p.
   Mijn broer Herman is nu tweemaal in een winterperiode gegaan, ik verkies het warmere jaargetijde!

   Vanuit Dionysiou naar de top en dan verder lijkt me een zware opgave! Eén keer ben ik van Prodromou naar de top en toen naar Ag. Anna gelopen in 9 uur, maar toen was ik wel helemaal stuk. Dit jaar staat de top overigens ook op ons programma, maar dan wel met een overnachting in Panaghia. Verder staat onze reis nog open: Xerapotamou, Grigoriou en Pavlou zijn de enige drie kloosters waar ik niet overnacht heb.

   Als je het trouwens leuk vindt is het mogelijk om mooie verhalen of foto’s van jouw Athos-reizen op onze weblog te delen, maar dat is slechts een geheel vrijblijvende suggestie. Veel succes verder met de voorbereiding van je pelgrimage!
   Met vriendelijke groet, Wim

 2. Ruud Verkerk says:

  Beste Wim,
  Hartelijk dank voor je reactie en de tip om zo vroeg mogelijk je keuze voor overnachting te regelen. Overigens is het geen probleem om als het klooster bij aankomst echt vol is gewoon buiten op het strand te slapen, dar deed ik vroeger altijd in Griekenland, ooit drie maanden lang en in Athene op het dak van de Petta Inn in Petta street, wat helaas niet meer bestaat.
  Wat betreft de geplande route bedoelde ik op dag drie van Filotheou naar Dionisiou zoals beschreven in 1643, 1073 en 1079.
  De wandeling naar de top deden we in 2016, ‘s morgens 07.00 uit Aghia Anna vertrokken en na drie uur lopen en klimmen bij Stavros aangekomen. Om 14.00 bij de Panaghia kapel aangekomenen en om 15.30 op de top, helaas in de wolken en geen uitzicht. De laatste paar honderd meter waren lastig vanwege klein losliggend gesteente en naar beneden gaan nog lastiger. Maar met een simpele houten wandelstok aangeschaft in de Super tegenover het Zeus hotel in Ouranopolis was het goed te doen. Overnacht in De Panaghia kapel, een klein slaapzaaltje met stapelbedden, ‘s nachts trilde de vloer van de snurkende Oost- Europese pelgrims.
  De route naar beneden vanaf Stavros naar Aghia Vasilious, daar aangekomen de weg gevraagd en door een vriendelijke jonge goed Engels sprekende monnik uitgenodigd voor lunch. Dit gaf ons de gelegenheid om veel vragen te stellen over zijn leven op Mount Athos, een bijzondere gebeurtenis.
  Verder naar Katounakia en via Mikra Anna naar Aghia Anna, een prachtige wandeling, de Tsipouri bij aankomst deed ons goed.
  En wat betreft boekhandel Drosinos in Ouranopolis klopt het dat je daar altijd een bijzonder boek over Athos aantreft.

  Met vriendelijke groet,
  Ruud

  P.s. Ik zal wat foto’s uitzoeken en opsturen.

Leave a Reply