271 – Sinterklaasfeest

In Nederland heeft de Heilige Nicolaas nauwelijks nog een religieuze betekenis. Hij is niet meer dan een goedheiligman, een onderdeel van onze nationale identiteit en trots, een symbool voor vriendschap, verdraagzaamheid en de man die zich niets van authoriteit aantrekt.
Sint_en_cohen
Sinterklaas en Job Cohen – Amsterdam, 18-11-2007
Want in geen enkel ander land zie dat hoogwaardigheidsbekleders zich zo nederig opstellen voor iemand die zich heeft verkleed met een tabbert aan ! In de Christelijke orthodoxe (en katholieke) cultuur neemt Sinterklaas als heilige echter nog een belangrijke plek in, ook al is hij al zo’n 1664 jaar dood (vermoedelijke sterftdatum 6 december 342).

Agios_nicolaos_1986_1

De icoon van de heilige Nicolaas, gemaakt in 1986 door de Pachoumenoi nabij Kareys op Athos, in bezit van de schrijver van dit stuk.

Tijdens een van reizen op Athos werd dit gevoel bijzonder goed omschreven door een monnik. Ik vertelde hem dat ik tijdens een van mijn reizen in Turkije het geboortedorp van Sint Nicolaas Patara heb bezocht en daarna de stad waar gestorven is, Mira. In Mira ligt een kleine christelijke kerk met in de tuin een afschuwelijk bronzen beeld van de kerstman, maar in de kerk is de tombe van onze ouwe klaas te zien. De sarcofaag bestaat uit een stenen bak met deksel, waarin vreemd genoeg boven- en onderin gaten zaten. Gevraagd naar de bedoeling van deze gaten werd mij uitgelegd dat de priesters hierdoor olie naar binnen goten, die vervolgens over de heilige botten van Sinterklaas stroomde, waarna de olie er aan de onderkant weer uitstroomde en werd opgevangen. De olie werd daardoor ‘geheiligd’ en kon voor allerlei nuttige doeleinden gebruikt worden. Dit duurde voort tot de middeleeuwen, toen de “barbaarse”katholieken, waarschijnlijk tijdens een van de kruistochten, de beenderen van de heilige gestolen hebben en het skelet (of wat daar van over was na zoveel olie) hebben meegenomen naar Bari in Italie. Daar ligt hij nog steeds.
Waar de orthodoxe monnik zich echter het meest over opwond was niet zo zeer het roven van de heilige zelf, maar het feit dat die katholieken de overblijfselen achter een glazen wand in een onaanraakbare crypte hebben geplaatst. Op deze manier had je volgens de monnik helemaal niets aan een heilige, je kon er immers niet meer bij !

Een fijne pakjesavond toegewenst !
Sint5

De Sint

NB. I will explain the subject of this Blog later to our English readers and tell you some about the Dutch Sinterklaas celebrations on the 5th of december.

This entry was posted in events. Bookmark the permalink.

Leave a Reply