229 – the double headed eagle

This symbol of the old Byzantine empire is not only found in the Athos-flag, but you will see it everywhere on the Holy Mountain. Here is an example of the double headed eagle in the church of Skiti Anni (1986):
076_athos_kerk_skiti_anni
And in former days – when you had to pick up your Diamoniterion in Kareys (and lose half a day !) – the clerks of the Holy Epistasia wore a double headed eagle on their hats:
033_athos_karyes_diamoniterion
Karyes – 1986
033_athos_karyes_diamoniterion_detail

Wim, 29/10

This entry was posted in Skiti Anna. Bookmark the permalink.

5 Responses to 229 – the double headed eagle

 1. h says:

  Is het nieuw exemplaar, wat kost het?

 2. Wim says:

  ik meen 30 euri wim

  NB de link naar ‘d orsay werkt niet goed, ik heb wel de foto’s al gezien !

 3. Wim says:

  en het was nieuw, nu niet meer, er lag drop in m’n rugzak………

 4. Vasilis says:

  Speakes boek is ook in mijn ogen het beste, het meest gevarieerde wat inhoud betreft, en prima geschreven boek over Athos van de laatste jaren. Sinds de publicatie heb ik het reeds meer dan eens gelezen, ook omdat het met succes probeert iets van de ‘binnenkant’ weer te geven.

 5. herman says:

  Double-headed eagle emblem of the Eastern Roman Empire. The head on the left (West) symbolizes Rome, the head on the right (East) symbolizes Constantinople. The cross and orb in the claws symbolize, respectively, spiritual and secular authority. The laurel wreath is below. Relief from the Ecumenical Patriarchate of Constantinople (Istanbul

Leave a Reply