198 – Raspoetin op Athos

Een bijzonder lezenswaardig boek over de hedendaagse orthodoxie is “Waarom engelen vallen” van Victoria Clark. Een goede samenvatting vind je hier.
Boek_waarom_engelen_vallen
Victoria Clark’s Waarom engelen vallen ISBN 90 450 0887 4

Met name deze passage op bladzijde 374 trok mijn aandacht:

Raspoetin begon aan de duizenden kilometers lange voettocht dwars door Siberie, over de Oeral, toen verder door Oekraine, Moldavia, Roemenia en Bulgarije helemaal naar de indertijd nog Ottomaans-Turkse provincie Macedonia en de zuidelijkste punt daarvan aan de Egeische Zee- de berg Athos.
Maar de door Makarius voorgeschreven kuur was mislukt. Geschokt, en walgend van de enorme homoseksuele bedrijvigheid van de monniken van de Heilige Berg, had Raspoetin de Tuin van de Moeder Gods tot een plaats verklaard waar ‘morele vuiligheid en ongedierte’ welig tierden. In plaats van daar monnik te worden, had hij gemaakt dat hij wegkwam en zich naar huis gehaast, waar Makarius hem er fijntjes op had gewezen dat kloosters noodgedwongen broeinesten van ontucht waren.””Denk aan je opdracht”, had zijn raad geluid, “nu je geen verlossing in het klooster hebt gevonden, moet je je ziel in de buitenwereld proberen te redden.’
Rasputin
Historici hebben zich dikwijls afgevraagd hoe het Rusland in de 20-ste eeuw zou zijn vergaan als de jonge troonopvolger geen hemofiliepatiënt was geweest. Maar is het misschien ook de moeite waard ons af te vragen hoe het Rusland zou zijn vergaan als de monniken op de Heilige Berg hun zondige vlees hadden weten te verzaken. Dan was Raspoetin daar waarschijnlijk zonder ophef ingetreden in het Russische klooster van Sint-Panteleimon en nooit meer naar Sint Petersburg teruggereist om de salons van de high society onveilig te maken, het vertrouwen van Nicolaas en Alexandra te winnen door het bloeden van de tsarevitsj te stelpen en het einde van het rijk te bespoedigen.

Het boek is een aanrader!

Wim, 23/9

 

This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

1 Response to 198 – Raspoetin op Athos

  1. Wim says:

    Na het plaatsen van Nr 90 zag ik dat het bericht deels hetzelfde was als nr 83, daarom is nr 90 (met de titel Pilgrims Bureau) verplaatst naar nr 83! Ik zal snel beginnen met de eerste berichtgeving over het bezoek aan Athos zelf ! gr Wim

Leave a Reply