185 – dag 4 – Het Vertrek

Een lang gekoesterde wens is om Athos eens niet via de gebruikelijke weg te verlaten (dus via Dafni naar Ouranopolis), maar via de andere kant, naar Ierissos. Ik heb gehoord van een collega hoe hij met zijn Griekse vriend deze route heeft genomen, dus de ochtend van 4 mei zijn we direct begonnen met het plannen van het laatste deel van ons Athos-bezoek. Via de gastheer kregen we een telefoonnummer van een kapitein die met zijn boot van Lavra naar Ierissos zou varen. Het bellen wilde hij echter niet doen voor ons, waarna we onze vriendelijke Grieks sprekende Oostenrijkse vriend zover kregen om contact te zoeken met de boot.
369_athos_2007_stavronikita_belen_voor_b
Helaas bleek de boot al behoorlijk vol te zitten en de kapitein kon ons niet garanderen dat er, tegen de tijd dat hij bij Stavronikita zou komen, nog plaats was. We konden geen risico nemen en besloten van ons voornemen af te zien om via Ierissos terug te gaan en we aanvaardden de weg terug naar Karyes. Een volgende keer dan maar, jammer, want ik verwacht mooie foto’s te kunnen nemen op dit traject (en die nog niet vaak op het Internet te zien zijn geweest).
370_athos_2007_stavronikita_op_weg_n_kar
Een van mijn hobbies is vogels kijken, dus een verrekijker heb ik altijd bij de hand. Helaas heb ik weinig bijzonders aan vogels gezien, maar desondanks zal ik er binnenkort een speciaal item aan wijden in deze weblog.
371_athos_2007_stavronikita_weg_n_karyes
Al snel waren we in Karyes en we hebben bij de bakker nog lekker vers brood gekocht.
372_athos_2007_karyes_bakker
Verkoop van religieuze prullaria voor de bakkerij in Karyes
Terug in Dafni ontmoetten we onze vrienden weer, die we drie dagen niet hadden gezien. In het restaurant konden we onze verhalen uitwisselen, terwijl een monnik een boek aan het lezen was.
373_athos_2007_dafni
De rest van het reisgezelschap (de “Sherpa”-groep) arriveerde met de boot uit Ag. Anni.374_athos_2007_dafni
Terwijl het gekapte hout de boot wordt opgereden kochten we nog “echte” Athos-souveniers, zoals kaarsen en wierook, en moeten we de verleiding weerstaan nog een icoon te kopen.
375_athos_2007_dafni
en we worden allemaal aan een strenge douane-controle onderworpen om te voorkomen dat kunstschatten illegaal worden meegesmokkeld.
376_athos_2007_dafni_customs
Op de kade wordt druk gebruik gemaakt van mobiele telefoons:
379_athos_2007_dafni
Onderweg op de boot zagen we nog een snelle rubber-speedboot die naar de haven van Chilandariou voer.
395_athos_2007

En dan is allemaal weer voorbij………..

Hier eindig ik het reis- en fotoverslag van onze recent bezoek in mei 2007. Ik zal binnenkort natuurlijk nog meer op deze weblog schrijven, maar ik zal dan moeten putten uit mijn oud foto-materiaal en herinneringen van vorige reizen (en wat zich allemaal nog meer aandient, zoals b.v. foto’s van reisgenoten of lezers !?!).

Ter afsluiting een foto van het reisgezelschap van de 6 mannen, met wie ik een onvergetelijke reis heb gemaakt, bedankt mannen !
396_athos_2007
Wim, 5/9

 

This entry was posted in 15 Stavronikita, Dafni. Bookmark the permalink.

2 Responses to 185 – dag 4 – Het Vertrek

  1. h says:

    Erg leuk verslag. Is het niet leuk om alle nummers van de posts achter elkaar op te nemen zodat je in een keer alles van dag 1 tot dag 2 kan lezen?

  2. Wim says:

    Een goed idee, ik dacht er vanmiddag zelf ook aan. Het is inmiddels wel een hele klus, met 186 posts !!

Leave a Reply