184 – Mount Athos (north)

2265442_8a3c829ccd_o</a

Afon19

I have not yet found information or stories about climbing Mount Athos starting from the north side. Everyone, specially monks and pilgrims, will take the easy route. Start at Ag. Anni and approch the mountain from the south. Maybe the monks of the Rumanian skete of Lakkou, right onder the mountain, have knowledge of a southern route? On the picture of the summit some paths or roads are visible.

Img_0919
The ‘easy’ route. 2007

Img_0923_1
Approaching the summit from the south, appr. 450 m. yet to go.

Schitulsf1
Lakkou

This entry was posted in mountain. Bookmark the permalink.

3 Responses to 184 – Mount Athos (north)

 1. Godwin says:

  Reactie van een buitenstaander,(wij vertrekken eind deze week vanuit België ook naar Athos en Thessaloniki). Het Byzantijns museum (nieuw !) is zeker de moeite waard; heeft een museumprijs van de Europese Unie gekregen. Archeologisch museum is ook de moeite en als je interesse hebt voor het Joodse verleden van de stad :het Joods Museum in Odos Ag. Minas. Mede door het prachtig boek van Mazower (Salonica: city of ghosts) over het Ottomaanse verleden van Thessaloniki. Eigenlijk zou men het boek moeten lezen voor men de stad bezoekt. Ook in Nedlse vertaling verschenen bij Contact.
  Modiano market tussen Dragoumis, Tsimiski en Pl Aristotelous is ook de moeite. Ladadika, het oude Joodse kwartier bij de zee en de haven is helemaal vernieuwd en daar zijn leuke restaurantjes en ouzeiris (o.a. Eis tin Polin, gespecialiseerd in griekse keuken uit ‘Konstantinoupolis’, aan de Odos Egyptou).

 2. Godwin says:

  De catacomben bij S. Demetrios bevinden zich onder het koor van de kerk, eigenlijk is het een grote crypte en een bedevaartplaats naar de heilige; er is ook een bron. Tijdens het Ottomaanse regime werd hij zelfs vereerd door moslims en de plaats stond onder bescherming van de moslimautoriteiten. De kerk is trouwens een moskee geweest van ca. 1580 tot de verovering van Salonica door het Griekse leger in 1912.

 3. Wim says:

  Bedankt voor je tips en uitleg. Veel plezier en misschien zien we elkaar op Athos.
  groet Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s