165- de wijnen van Athos

(een vervolg op nrs. 139 en 140 – juli 2007)

Gedurende ons verblijf in Ouranopolis bestelden we in de restaurants vaak de witte Athos-wijn Mylopotamos, die heel behoorlijk smaakte. Mylopotamos behoort bij Lavra en op deze kaart krijg je een beeld van de locatie. (zie ook deze 2e link).
Kaart_wijn_mylopotamus_xartis2

Cimg5992

In de luxe cadeau-shop nabij ons hotel, was een rode wijn te koop afkomstig van Ag. Pavlou, maar ik vond € 25,00 iets te prijzig voor een voor mij onbekende wijn (zelfs voor een goede franse fles heb ik dit bedrag er niet voor over). Dus ik kocht in de locale supermarkt een aantal andere flessen, geheel op de gok, en ook niet echt goedkoop (€ 11 – 12).
Cimg5993

Op de avond na terugkeer uit Athos trok ik in Amsterdam heel enthousiast een rode wijn open en keek mijn vrouw vol verwachting aan toen er geproost werd op de goede terugkeer, maar bij de eerste slok bleek dat het een zoete rode wijn was. Niet lekker dus. Misschien is de zoete smaak logisch als je bedenkt dat de wijn mogelijk tijdens een kerkdienst gebruikt wordt, maar toch had ik een andere (hoge) verwachting van de wijn, zeker omdat je in de kloosters tijdens het eten vaak een matig sherry-achtig produkt te drinken krijgt.
Wat moet ik van deze fles verwachten, die nog steeds staat te lonken in mijn schaars gevuld wijnrekje ?

Cimg5994

Hij heeft in ieder geval in 2005 bij een wedstrijd in Thessaloniki een zilveren medaille gewonnen en ik zag op de achterkant in het duits staan dat de wijn “trocken”is, dus dat zit wel goed.
Cimg5995

Op de luchthaven van Athene werd ik 3 weken geleden nog aangenaam verrast door deze vondst (voor € 12,50):
Athos_wijnen_001
Daar was ie dan, de Chromitsa wijn van Tsantali, die reeds eerder is beschreven in deze weblog, afkomstig uit “het klooster van Chromitsa” !?!
met een mooi etiket:
Chromitsa_el

Athos_wijnen_002

Tijdens het surfen in de website van Tsantali vond ik dit:

Visit the Mount Athos Vineyards
Because of the special status of the monastic community of Mount Athos, the Mount Athos Vineyards at the Metoxi of Chromitsa are only open to male visitors, after consultation with Tsantali Vineyards, Wineries and Distilleries, as well as the Holy Superintendence of Mount Athos. Please call Ms. Despina Peristeraki / Christos at Tsantali Vineyards, Wineries and Distilleries (++ 30 23990 76 100).

(lees meer hierover bij Tsantali) .
Het lijk er op dat je dus een bezoek kan brengen aan Athos, zonder een Diamoniterion ?! In ieder geval ga ik het bij een volgend bezoek proberen te regelen !

Athos_wijnen_003
Wim, 19/8

This entry was posted in Chomitsa, Mylopotamos, wine. Bookmark the permalink.

1 Response to 165- de wijnen van Athos

  1. h says:

    Afkomstig van het klooster Chromitsa verkoopt stukken beter dan: Deze wijn is afkomstig van het voormalige ziekenhuis Chromitsa.

Leave a Reply