162 – Vintage Athos

Sap01_gra3190_p_1
Sap01_grk7898_p

Sap01_grk7914_p

Sap01_grk8711_p

This entry was posted in 01 Lavra, 19 Panteleimonos, art. Bookmark the permalink.

2 Responses to 162 – Vintage Athos

 1. Godwin says:

  Ik bekijk jullie weblog al een tijdje, toevallig ontdekt bij de voorbereiding van onze trip eind april naar Athos.
  Vorig jaar in april ben ik eveneens op Athos geweest, alleen in het Gregorios klooster (dat overigens prachtig gelegen is). Ik heb er avondvespers (rond 18 u) bijgewoond en ook de morgendienst om 4 u. Op Gregorios hebben ze normaal 3 diensten per dag, soms ook 4. De morgendienst om 4 u. die ik bijwoonde, duurde wel 3 volle uren. Het heeft wel iets om op dit vroege uur zo’n dienst mee te maken, afwisselend gebeden en zang. De Grieks-Bijzantijnse gezangen waren zeer mooi. Ook ik mocht niet verder dan de narthex, samen met een Anglikaanse Brit die ik daar toevallig had ontmoet. Alleen wij 2 bleven in die nartex; alleen door de middendeur die open bleef, konden we een glimp opvangen van wat er binnenin gebeurde. Typisch voor orthodoxe vieringen is het heen en weer geloop tijdens de viering. Niet iedereen blijft gedurende de hele viering. Sommigen komen na een half uur of na een uur binnen en gaan ook voor de afloop van de dienst terug buiten.
  Dit jaar ga ik terug naar de berg samen met een Russisch-ortrodokse vriend en dit blijkbaar tijdens dezelfde periode als jullie dat doen. Wij komen uit België en vliegen op 28 april van Brussel naar Thess’Niki en komen op zondag 29 april Athos binnen. Het Diamonitirion halen wij op zondagmorgen in Ouranoupoli op; het is niet meer nodig te passeren langs de Odos Egnatia in Thess’Niki om de documenten op te halen. Als jullie interesse hebben kan ik enkele foto’s plaatsen van Agios Grigorios en de boottocht naar Dafni van vorig jaar.

  Vriendelijke groet, Godwin

 2. Wim says:

  Beste Godwin, bedankt voor je leuke reactie en je aanvullende informatie. Het is goed om te zien dat er nog meer “Athos-liefhebbers” zijn, die af en toe een kijkje nemen op deze site.

  We zullen elkaar naar verwachting kunnen treffen op Athos omdat wij (7 mannen uit NL) op vrijdag 27-4 naar Saloniki vliegen en op dinsdag 1 mei Athos zullen betreden. Nieuw voor mij is dat je niet meer langs het Athos-bureau op de Odos Egnatia zou hoeven te gaan. Wij hebben aldaar gereserveerd maar we hebben nog geen officiele papieren ontvangen waarmee we Diamonitirion kunnen ophalen ? Hoe heb jij dat geregeld ?
  NB eigen foto’s van jouw reis zijn welkom, alhoewel ik wel kritisch ben met het plaatsen van foto’s op de weblog. Je kan ze bv naar mij mailen ?
  groet Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s