158 – Luchtfoto's Athos

Ik had het kunnen weten, maar toch realiseerde ik me pas in het vliegtuig, dat van Warschau naar Athene vloog, dat ik wel eens in de buurt van Athos zou kunnen komen. Gelukkig keek ik op het juiste moment uit het raampje en zag tot mijn verrassing de Griekse noordkust:
Cimg6063
Plots realiseerde ik me dat ik waarempel de kust van Ierissos en Nea Roda onder mij zag en de contouren van het uitsteeksel nabij Chilandariou, op foto nr 2 beter te zien !!
Cimg6064
Het vliegtuig kwam vanuit het noorden en vloog in de richting van de top: de piloot maakte de passagiers zelfs er op attent dat we boven Athos/Chalkidiki vlogen ! Een halve minuut later zag ik dit beeld van de Heilige Berg:
Cimg6068_1

Cimg6070
Een moment later kon ik nog een foto maken van Sithonia en Kassandra,
Cimg6071

en voor dat ik wist waren we alweer boven volle zee. Mijn Amerikaanse buurvrouw was helemaal overrompeld door mijn plotselinge activiteit en enthousiasme (“do you want to sit here ?”) en kon haast niet geloven dat het gebied dat waar we zojuist boven vlogen verboden was voor vrouwen.
Het is trouwens vreemd dat de verkeersvliegtugen precies over de top moeten vliegen, want ik herinner mij dat de Sherpa groep heeft geconstateerd dat het geluid van vliegtuigen op de top goed hoorbaar was en dat het de rust danig verstoorde. Kunnen ze niet 1 km verder naar het Oosten Athos passeren, dan is het uitzicht vanuit het vliegtuig trouwens nog mooier ! Wie schrijft een brief naar de luchtvaart authoriteiten ?

De foto’s zijn natuurlijk niet echt van een goede kwaliteit, maar toch wilde ik deze ervaring met jullie delen !
groet, Wim
(binnenkort volgt de rest en van het reisverslag en een beschrijving van het klooster Nea Moni op Chios)

 

This entry was posted in maps, monasteries, mountain. Bookmark the permalink.

Leave a Reply