118 – dag 3: de bron van Athanasius

Athanasius is dus de stichter van het eerste klooster op Athos, Lavra (963). Geboren in Trabzon en opgeleid in Constantinopel, ging hij in 958 als kluizenaar naar Athos, via het klooster Zygou (zie 88). Met veel geld en reliquien van zijn neef Nikephoros Phokas, die later keizer van het Oost Romeinse rijk werd, is hij gestart met de bouw van de kerk en het klooster. Met de hulp van de volgende keizer Tzimiskes, een neef van Nikephoros, die hem in 969 vermoord heeft, wordt het complex zo groot dat er naar verluidt 3000 monniken hebben geleefd. Dit was overigens tot ongenoegen van de reeds op Athos wonende kluizenaars, met wie hij later een overeenkomst kon sluiten door afspraken te maken over de wijze waarop de abt verkozen werd en over het aantal hermits per klooster (5 bij Lavra). De kerk van Lavra werd overigens ook de oorzaak van de dood van Athanasius (en 4 anderen), want op 5 juli 1002 (volgende week do. 1005 jaar geleden!), stortte de in aanbouw zijnde koepel in en belandde op de arme Athanasius, die net voor inspectie kwam.

Wij vervolgen ons reisverslag met de tocht in een minibusje naar de bron van Athanasius.
274_athos_2007_bron_athanasius

271_athos_2007_bron_athanasius
In een klein kapelletje is de icoon te vinden die laat zien hoe de bron is ontstaan:
273_athos_2007_bron_athanasius

Driftig wordt ter plekke water gedronken en worden flesjes gevuld: ook wij deden er natuurlijk aan mee, onder het mom “je weet maar nooit waar het goed voor is”, hooguit zou het je wat maagkrampen kunnen opleveren !
Datzelfde dachten we overigens op een eerdere reis in april 1989, toen de reactor van Tsjernobyl ontpolfte en wij nietsvermoedend het ‘schone’ water van Athos dronken. Gelukkig bleek de radioactieve fall-out pas een paar dagen later met de wind Athos te hebben bereikt.
272_athos_2007_bron_athanasius
Wim 27/6

This entry was posted in nature, Orthodoxy, trip 2007. Bookmark the permalink.

2 Responses to 118 – dag 3: de bron van Athanasius

  1. herman says:

    Dit atelier is in Skiti Danielei.

  2. Wim says:

    Het atelier waar ik ben beland zag er wat minder romantisch uit. De twee broers, die in de nabijheid van Karyes een groot eigen huis hadden, ‘baadden’ in weelde, de inrichting van hun woning was namelijk zeer luxe. De Pagoumenoi, zoals zichzelf noemden, zouden over de hele wereld iconen verkopen en ook fresco’s in oude kerken restaureren. Na intensief ‘googlelen’heb ik echter helemaal niets teruggevonden over deze iconenschilders, ze lijken van de aardbodem te zijn verdwenen. Misschien verhoogt dit alleen maar de waarde van mijn icoon, indertijd van f 500,00 gekocht !
    groet Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s