112 – dag 3: Het afscheid van Lavra

270_athos_2007_lavra
Zonsopgang Lavra – 3 mei 2007

Toen ik in 1980 voor het eerst Athos bezocht verkeerde de Heilige Berg in een diepe crises. Sedert de Griekse vrijheidsoorlog tegen de Turken en de twee wereldoorlogen is het alleen maar bergafwaarts gegaan en sommigen dachten dat het einde van Athos nabij was. Ik bezocht het russisch kooster en vernam dat er maar 8 monniken over waren van de gemeenschap, die in de jaren 20 zo’n 3000 man bedroeg. Ook de gebouwen verkeerden in een deplorabele toestand en niets wees er op dat een redding zich aanbood. Ik herinner mij een toilet bezoek in ik meen Sografou, waarbij de houten WC aan de buitenkant van de muur zat geplakt. Na opening van de deksel zag je een gapend gat met enkel tientallen meters daaronder de kale rotsen, alwaar je achtergelaten boodschap nuttig hergebruikt werd. Gelukkig is daar vanaf de jaren 70-80 een kentering in gekomen en gaat het weer de goede kant op. Ten eerste is het aantal monniken flink toegenomen en mede met de hulp van de EU zijn de kloosters (en – helaas – de wegen) systematisch opgeknapt. Voor het merendeel blijft de oude sfeer bewaard en heb je als bezoeker alleen maar profijt van een iets aangenamer verblijf. Toch was het wel even schrikken als je in 1997 nietsvermoedend een avondwandeling maakt door het Vatopedi klooster en daar een door TL-licht beschenen ziekenhuiskeuken ziet, voorzien van alle moderne gemakken en apparatuur, uitgevoerd in roestvrijstaal. Iets dergelijks overkwam me in Lavra, alhoewel je me niet hoort klagen, want nu ziet het er zo uit:
266_athos_2007_lavra_modern_sanitair
Lavra – nieuwe sanitaire voorzieningen – 2007
Na een korte wandeling door het klooster, waarbij de lelijke klokkentoren nog bewonderd werd,
268_athos_2007_klokkentoren
verlaten we het klooster door de voordeur en vervolgen we onze reis in een minibusje, dat ons via de bron van Athanasius naar Karyes zal brengen.
269_athos_2007_lavra_deuren
Wim 26/6

This entry was posted in 01 Lavra, trip 2007. Bookmark the permalink.

3 Responses to 112 – dag 3: Het afscheid van Lavra

 1. Herman voogd says:

  OP de foto Herman Voogd in de afdaling met een AC Milan cap op het hoofd

 2. Beste Wim Voogd,
  Al jaren ben ik op zoek naar een foto van het postkantoor in Karyes.
  Eindelijk vind ik in uw voortreffelijke en uitgebreide weblog een foto van de hoodstraat in Karyes met aan de rechter kant, naast een kapelletje, een brievenbus aan de muur.
  Kunt U mij vertellen of hier ook het postkantoor gevestigd is? Zo ja, heeft u nog andere foto’s van dit gebouw, zo nee heeft u andere foto’s van het gebouw waar wél het postkantoor in is gevestigd?
  Heel erg graag bericht.
  Met vriendelijke groeten,
  Rolf Weijburg

 3. Wim says:

  Beste Rolf,
  Ik ga op zoek naar een foto in m’n archief.
  groet, Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s