88 – Zygou: het 21ste klooster van Athos ?

Het meest opzienbarende is dus niet de grens, maar het aloude Frankokastron. In 1986 zag het er zo uit:
003_ouranopolis_frankocastro
Frankokastron – 1986
De meeste boeken wisten weinig te melden over deze ruïne en ik denk dat ze allemaal deze tekst uit het boek van Sydney Loch hebben overgenomen (blz 15):
“A path left the village between a vineyard and some veronica bushes and ran over a headland. It dipped to a pasture and led across a red hillside to a rivulets sandy mouth. From there it turned inland amoung cistus and erica, towards slopes of pine, and wound round the ruins of Frankokastron, about which no more seems known tan that Latins build a castle at the start of the 13th century, when Athos was taken into the occupation of Constantinople during the 4th crusade”.

Kijk eens wat er nu te vinden is !
61_athos_2007_ouranopolis_zygou_1
Bord met een (inmiddels verouderde) foto van het opgravingsterrein van het klooster Zygou – 2007
De hele heuvel is ontdaan van bomen en bosjes en daaronder lag het klooster Zygou, dat reeds bestond in de tijd dat Athanasius Lavra wilde gaan stichten, want het verhaal wil dat hij vanuit dit klooster richting Lavra is gegaan. Het terrein is ommuurd geweest en er is een kleine kerk gevonden. Voor de kerk lag de refectorie (waar nu wordt gegraven!) en ook zijn talloze werkplaatsen gevonden.
zie hier eerst wat foto’s:
65_athos_2007_ouranopolis_zygou
Zygou – ingang naar de kerk en ommuring – 2007
64_athos_2007_ouranopolis_zygou

Zygou: Olijvenpers – 2007

63_athos_2007_ouranopolis_zygou

Zygou: detail van een iconostasis ? – 2007

Alhoewel er nog druk wordt gegraven en het werk nog lang niet klaar lijkt, zijn er overal al borden geplaatst met mooie tekeningen en plattegronden (in het Grieks). Je mag dus ook al het terrein betreden door over planken te lopen. In de schamele resten van de kerk zijn ook delen van fresco’s en mozaiken te zien.

70_athos_2007_ouranopolis_zygou
Zygou: plattegrond kerk met de verschillende bouwfasen – 2007

60_athos_2007_ouranopolis_zygou
Zygou: artist impression (nog zonder bijgebouwen) – 2007

Op het internet heb ik nog geen publicaties over het klooster Zygou gevonden. Duidelijk is dat het meer was dan alleen een kasteel van de Franken en kennelijk heeft een rol gespeeld in de eerste fase van het ontstaan van Athos. Op de borden valt te lezen dat het al rond 1200 is verwoest en dat het daarna nooit meer is opgebouwd. Lag de grens van Athos vroeger meer richting Prospori ? Had het klooster veel invloed ? Hopelijk lezen we hier binnenkort meer over !
68_athos_2007_ouranopolis_zygou
Zygou: Plattegrond van het klooster – 2007

NB overigens worden op zowel de kaart van Loch, als die van Zwerger de bergen nabij de grens “Megas Sygos” genoemd, hetgeen veel lijkt op de naam “Zygou”.

Wim

 

This entry was posted in history, monasteries, Ouranoupolis, ruins. Bookmark the permalink.

3 Responses to 88 – Zygou: het 21ste klooster van Athos ?

 1. herman says:

  Frankokastron. francokastron maar ook frangocastron er zijn veel schrijfwijzen en daarom inderdaad moeilijk om iets op internet te vinden

 2. Godwin says:

  De grens van de monnikenrepubliek lag vroeger inderdaad meer in de richting van de isthmus van Athos, het zgn. kanaal van Xerxes in de buurt van Nea Rhoda. Het huidige Ouranoupolis maakte integraal deel uit van Athos en behoorde tot het territorium van het klooster Vatopedi. Ziehier wat Graham Speake, ‘honorary secretary of the friends of Mount Athos’ hierover schrijft in zijn boek “Mount Athos, renewal in paradise” (Yale University Press, 2002) : “Founded in 1922 as a village for refugees from Asia Minor, Ouranoupolis is now a summer resort for tourists. The only building of note is a Byzantine tower beside the quay. Known as Prosphori (meaning the offering), the tower was built in the thirteenth century by Emperor Andronikos II and ‘offered’ to monastery Vatopedi in perpetuity. It is said that the emperor’s wife stayd there. In 1922 the land surrounding the tower was confiscated from the monastery by the Greek government. The village that sprang up there was initially known as Pyrgos (‘tower’), but when the population grew to more than 500 it was renamed Ouranoupolis, after an ancient town of that name that stood on the other side of the peninsula between Ierissos and Nea Rhoda …” Ouranoupolis betekent trouwens : hemelse stad.

 3. Wim says:

  Het boek van Graham Speake kende ik nog niet, ik heb ‘m gelijk besteld. 10 jaar geleden ben ik overigens enige lid geweest van de Friends of Athos, maar daar ben weer mee gestopt, omdat het toch wel een erg engels clubje is.
  Gr Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s