83 – De Aanmelding bij het Pilgrims Bureau in 2007

Zoals al eerder gemeld op deze weblog, de aanmelding voor een verblijf van 3 nachten op Athos is tegenwoordig zeer eenvoudig. Zorg dat je naam op een lijst komt van de 10 niet-othodoxe personen die dagelijks worden toegelaten. Schrijf daartoe een brief naar:
The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims’ Bureau
109 EGNATIA STR. (Odos)
546 22, Thessaloniki
Greece
Cimg5388
Athos-poster op de Via Egnatia – Thessaloniki 2007
of nog beter, bel eerst even om te horen of je geplande datum al niet reeds vol zit (tel nr 00 30 2310 252578). Als je wilt faxen dan kan ook op nr 00 30 2310 222424. Een website hebben ze nog niet, maar we kregen wel een bevestiging van de gereserveerde data per e-mail:PILGRIMSBUREAU@C-LAB.GR (geschreven door ene Nikos).
Op de site van de Friends of Mount Athos staan openingstijden van het kantoor in Thessaloniki genoemd, maar ter plekke op Egnatia Odos vonden we naast een religieuze boekhandel slechts een deur met een vaag bordje.
Cimg5389
Egnatia Odos 109 Thessaloniki
Ga hier dus niet naar toe en meld je gewoon op de ochtend van je vertrek naar Athos in Ouranopolis.
Overigens is er enige verwarring over het aantal orthodoxen dat per dag op Athos wordt toegelaten. Ook op de site van Friends of Mount Athos wordt een aantal van 100 per dag genoemd, maar navraag bij het Pilgrims Bureau leerde mij dat er geen limiet zou zijn. Men meldt zich tegenwoordig dan ook in grote aantallen, waarbij met name het aantal Oost-Europese bezoekers (Serviers, Bulgaren en Roemenen) opvalt. Zo zag ik op 1 mei een grote groep Serviers (wel 50 man?) op de boot stappen, die maar 1 dag op Athos (in Chilandariou) zou blijven overnachten. Ze gaan doorgaans onder begeleiding van een geestelijke uit hun dorp of stad.
Cimg5454
Pilgrims Bureau in Ouranopolis – 2007
De aanmelding via een brief (en daarna per e-mail) kan toch nog problemen opleveren. Zo mochten wij op de ochtend van 1 mei ervaren dat de mannen het Pilgrims Bureau er wat moeite mee hadden dat drie mannen met dezelfde achternaam (broers dus) zich hadden aangemeld, dus voor een van de drie hadden ze geen Diamoniterion klaarliggen.
Cimg5453
Openingstijden Pilgrims Bureau in Ouranopolis – 2007
Gelukkig leverde het slechts een 5-tal onrustige minuten op, want toen ze alle klanten voorzien hadden van een ‘paspoort’ schreven ze met de hand een Diamoniterion voor de ongelukkige, die inmiddels plannen zat te maken wat hij in z’n eentje zou moeten doen. Let wel, zo raar is dat niet, want ik heb in de jaren 80 ook mijn reisplannen moeten aanpassen toen we resoluut de toegang tot Athos werden geweigerd, omdat de lijst van 10 helemaal vol zat en omdat we niet gereserveerd hadden, zodat we met de bus naar Istanbul zijn gegaan (ook leuk).
102_athos_2007_ouranopolis_pilgrims_bure
De mannen van het Pilgrims Bureau – Ouranopolis 2007
Echt wakker bij het invullen van onze Diamoniterions waren ze niet op het Pilgrims Bureau, want uit nadere bestudering van onze documenten bleek dat ze bij twee van vijf niet protestants (Diamartyromenos) als godsdienst hadden ingevuld, maar katholiek en bij een zelfs orthodox ! Gelukkig heeft het niet veel uitgemaakt, maar misschien is het handig om het bij de aanmelding even duidelijk te vermelden.
Je betaalt overigens eenmalig € 35,00 voor het verblijf op Athos. Nadat je paspoort door de Griekse politie is bekeken kan je blij naar buiten !
105_athos_2007_ouranopolis
Zenuwachtige monnik op het Pilgrims Bureau – Ouranopolis 2007
Wim
This entry was posted in basic information/reservations, trip 2007. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s