75 – Thessaloniki

Wat doen we in Thessalonki?
Voor mij staat de Rotunda zeer hoog op mijn verlanglijstje, want zo lang als ik in Thessaloniki kom is het gebouw gesloten geweest omdat het eeuwig in renovatie was. Het gebouw dateert uit 306 na Chr en moet mooie mozaiken hebben. (zie foto’s hieronder van de recente reis in 2007: eindelijk was het open en er zijn mooie, maar zeer weinig mozaiken).

34_athos_2007_saloniki_rotunda
Rotunda – Thessaloniki 28 april 2007
25_athos_2007_saloniki_rotunda
mozaiken uit de Rotunda – Thessaloniki 28 april 2007

Verder is een kijkje in de bassiliek van de Heilige Dimitrios een must. De fundamenten zijn mega oud, maar de kerk zelf is na de grote aardbeving herbouwd. Hier zie je hoe minitieus fresco’s worden aangebracht. 010_thessaloniki_agios_dimitrios_010
Agios Dimitrios – 1989 – Pachoumaiou brothers?
Onder deze kerk liggen de catacomben, die ik eigenlijk ook eens met een bezoekje wil vereren. Verder is het altijd leuk om naar de vlees- en vishallen (Modiano markt) te gaan.
008_thessaloniki_vlees_en_vishallen_008
Thessaloniki- Modiano markt – 1989
Dit brengt ons op het onderwerp eten. Natuurlijk moeten we ons helemaal overgeven aan de Bougatses, een lokale specialiteit, die voor het ontbijt genuttigd wordt. Het bestaat uit bladerdeeg gevuld met een soort vla, hetgeen soms een beetje heftig is, vooral als je de avond ervoor veel restina naar binnen hebt gewerkt, maar je moet het minstens één keer in je leven geprobeerd hebben.
Cimg5449
Bougatses op busstation Saloniki met Athos water – 29 april 2007
Verder ben ik op het net op zoek gegaan naar een restaurant, want ik ik heb momenteel geen herinnering aan een goed restaurant uit het verleden, maar daar ben ik mee gestopt, omdat we dat beter met z’n allen ter plekke kunnen uitzoeken.

gr Wim

 

This entry was posted in basic information/reservations. Bookmark the permalink.

3 Responses to 75 – Thessaloniki

 1. Godwin says:

  Reactie van een buitenstaander,(wij vertrekken eind deze week vanuit België ook naar Athos en Thessaloniki). Het Byzantijns museum (nieuw !) is zeker de moeite waard; heeft een museumprijs van de Europese Unie gekregen. Archeologisch museum is ook de moeite en als je interesse hebt voor het Joodse verleden van de stad :het Joods Museum in Odos Ag. Minas. Mede door het prachtig boek van Mazower (Salonica: city of ghosts) over het Ottomaanse verleden van Thessaloniki. Eigenlijk zou men het boek moeten lezen voor men de stad bezoekt. Ook in Nedlse vertaling verschenen bij Contact.
  Modiano market tussen Dragoumis, Tsimiski en Pl Aristotelous is ook de moeite. Ladadika, het oude Joodse kwartier bij de zee en de haven is helemaal vernieuwd en daar zijn leuke restaurantjes en ouzeiris (o.a. Eis tin Polin, gespecialiseerd in griekse keuken uit ‘Konstantinoupolis’, aan de Odos Egyptou).

 2. Godwin says:

  De catacomben bij S. Demetrios bevinden zich onder het koor van de kerk, eigenlijk is het een grote crypte en een bedevaartplaats naar de heilige; er is ook een bron. Tijdens het Ottomaanse regime werd hij zelfs vereerd door moslims en de plaats stond onder bescherming van de moslimautoriteiten. De kerk is trouwens een moskee geweest van ca. 1580 tot de verovering van Salonica door het Griekse leger in 1912.

 3. Wim says:

  Bedankt voor je tips en uitleg. Veel plezier en misschien zien we elkaar op Athos.
  groet Wim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s