61 – Boeken over Athos

Helaas moet ik het boek van Sydney Loch “The Holy Mountain” nog missen, maar deze boeken heb ik vanaf 1980 wel in diverse antiquariaten weten op te snorren.
Maar eerst laat ik dit standaardboek zien, gewoon gekocht in Ouranopolis:
Boek_mount_athos
Mount Athos  Kadas, Sotiris – An illustrated guide to the monasteries and their history: uitgave 1979

Het is in diverse talen verkrijgbaar en is zeer informatief en daardoor soms een beetje saai. De kaart is ronduit slecht en de foto’s niet echt denderend, maar toch een onmisbaar bezit.

In het Nederlands heb ik twee boeken gevonden. Als eerste laat ik een boek uit de oorlogsjaren (1944) zien, geschreven door dé Athos kenner destijds, Dr W.P. Theunissen.
Boek_theunissen
Monnikenrepubliek van den berg Athos Dr. W.P. Theunissen -1944

Het boekje is natuurlijk verouderd, maar er staat genoeg basisinformatie in om het interessant te maken. Vooral het laatste hoofdstuk “Donkere schaduwen over den Heilige berg” geeft aan hoe Athos er toen voorstond. Slechts enkele pelgrims bezochten het bijna ontvolkte republiekje en aan de hand van een Griekse publicatie uit 1933 wordt beschreven hoe in de kloosters narcotica en alcohol worden gekocht en verkocht en dat er sprake is van homosexualiteit met jonge kinderen …………….
Inmiddels weet ik dat er altijd veel wilde verhalen over Athos de ronde doen en dat je niet alles moet geloven. Ook in het moderne Griekenland kijkt een mannelijke Griek een beetje raar als je vertelt dat je vrijwillig naar de Heilige Berg gaat, terwijl een kloppende beweging onder de elleboog wordt gemaakt.
Maar dat het in 1944 niet goed ging met Athos, is duidelijk.

Het derde boek over Athos is geschreven in het Duits door ene Erich Feigl en is gepubliceerd in 1982.
Boek_erich_feigl
Deel van de voorkant het grote – vierkante – boek (past in geen enkele boekenkast) van Feigl -1982
Het boek is zeer rijk geillustreerd met honderden zwart/wit foto’s en fraaie plattegronden. Ook heeft het boek mij op het spoor gebracht van de beste landkaart van Athos gemaakt door Zwerger, die op het voor- en achterblad is te vinden. De gedetailleerde kennis van de schrijver is enorm: de anekdote over de misterieuze verdwijning van een monnik op de top van de berg is ook uit dit boek afkomstig. Ooit gekocht bij de Slegte, mazzel gehad !

Als laatste bespreek ik hier het tweede nederlands talige boek over de Athos, die waarschijnlijk nog te koop is in de boekhandel. Het gaat om het reisverslag van een 3-tal bezoeken aan Athos in 1995/96 en 97 en de auteur is Koert ter Veen.
Boek_athos_monnikeneiland_koert_ter_veen
Athos monnikeneiland 2001 – uitgeverij Aspekt ISBN 90-5911-024-2

Laat ik beginnen om te zeggen dat het altijd leuk is om iets over Athos te lezen, want het aanbod is niet groot en zeker niet in het Nederlands. Het is ook aardig om te lezen hoe zijn visie op Athos en de Orthodoxie in de loop van de 3 bezoeken zich wijzigt. Aan de andere kant moet ik ook een kritische opmerking plaatsen. Om te beginnen de titel: er bestaat natuurlijk geen monnikeneiland. Het is een schiereiland. Een beetje flauw misschien, maar toch. De andere kritiek is dat het wel een heel erg christelijke HOLLANDER is uit Groningen. Hij staat weinig open voor bepaalde Griekse gewoontes en verzet is iets te veel tegen al het ‘vreemde’, alhoewel het, zoals genoemd, later in het boek minder wordt. Maar om consequent griekse koffie ‘Koffie Drab Drab’ te noemen en bij het consulaat te liegen over het beroep van je vader lijkt een beetje kinderachtig. Conclusie: toch maar lezen.
Wat denken jullie, zouden wij een beter boek kunnen maken ?
groet Wim

Wim

This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

5 Responses to 61 – Boeken over Athos

 1. herman says:

  Ik heb Loch bijna uit, zeer de moeite waard. Moeilijk engels af en toe maar het stuk over de berg zelf, de kluizenaars op de helling is erg interessant. je mag het lenen zodra ik het uit heb. Hv

 2. Wim says:

  Goed nieuws, misschien leuk leesvoer tijdens de reis. gr Wim

 3. Vasilis says:

  Kleine aanvulling wat betreft Nederlandstalige boeken: W.P. Theunissen schreef in 1951 en 1965 nog twee boeken over Athos en Ignaas Brekelmans publiceerde zijn verslag van twee reizen in de jaren tachtig (ca. 1996). Ook schreven Nederlandse Athosgangers artikelen in tijdschriften.

 4. Wim says:

  Bedankt voor je aanvulling, zie ook mijn bericht op 325. Ik ben van plan langzamerhand de oude publicaties op de kop te tikken en ze te bespreken. gr Wim

 5. Martijn says:

  Ik heb mij indertijd bij het lezen van het boek van Ter Veen ook nogal gestoord aan zijn kleinzielige ergernissen. Toch vond ik het boek ook heel waardevol omdat het veel anecdotes en wonderverhalen van en rond de kloosters bevat. Verhalen die ik (zeker toen ik het las) nergens anders vandaan kon krijgen. Bovendien schrijft hij openhartig over hoe hij zich als gereformeerd dominee (?) langzamerhand laat overtuigen door de waarden van de orthodoxie. Dat is toch echt wel bijzonder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s