38 – Een avontuur op Athos, deel III (vervolg van 27-11-06)

Nadat we de vervallen cellen van de monniken en de kerk hadden bekeken, zijn we verder het sinistere gebouw ingeslopen. Terwijl we dieper doordrongen in het gebouw voelde ik me de hele tijd een beetje ‘unheimisch’, omdat je niet zeker wist of het gebouw echt verlaten was en tegelijkertijd je voelde je ook een indringer. Tot onze verrassing belandden we via een aantal donkere ruimtes in een lichte en geheel intacte ruimte van zo’n 5 bij 10 meter, waar een groot aantal omgevallen boekenrekken op de grond lagen. De vloer was geheel bedekt met een dikke laag papier! Boeken ontbraken geheel en wat er aan papier rondslingerde bleek waardeloos te zijn. Natuurlijk hebben we de vellen opgeraapt en bekeken en er bleken russische teksten op gedrukt te staan – zie scan:
Kwitantie_panteleimon_voorkant
voorkant folder van de Oekraiense ‘Kellion’

Terug in Nederland bleek dat de folder was bestemd voor de geloofsgemeente in Odessa, die tegen betaling van een aantal roebels de monniken op Athos voor je kon laten bidden. Hoe meer je betaalde, hoe vaker er voor je gebeden werd! Je ziet ook een zwart/wit foto van het gebouw in haar volle glorie. Met behulp van Tsjechische collega’s heb ik getracht een naam van het complex te vinden, maar dat is me niet gelukt. Op de achterkant van de ‘folder’ staat het adres waar je ‘kwitantie’ naar toe moest sturen:
Adres: via de stad Odessa, na(?) de heilige berg Athos, bewoners van de nederzetting van de herrezen heer Christus, HET KLOOSTER PANTELEIMON, de heilige broederschap.
Kwitantie_panteleimon_achterkant
achterkant folder van de Oekraiense ‘Kellion’
In ieder geval weten we nu wel dat het gebouw een dependance was van het klooster Panteleimon. Wie weet kom ik ooit nog eens de naam van het gebouw te weten, zodat het ook op de Athos-kaart kan worden vermeld.

De bibliotheek had overigens nog een verrassing in petto. Er stond namelijk nog 1 open kast overeind waarin eveneens stapels met honderden folders lagen. Omdat de chaos toch al compleet was en omdat mijn nieuwsgierigheid geen grenzen kent heb ik deze laatste kast eveneens omgetrokken. Toen ik erachter ging kijken vond ik tot mijn verrassing dit:

10_roebel_1909_voorkant

 

10_roebel_1909_achterkant_1

 

Het is een 10 Roebel biljet uit 1909, dus van voor de russische revolutie!

Er lag ook een stempel achter, die kennelijk achter de kast was gevallen en die er zo uit ziet:
Stempel

 

En als laatste vond ik een dik stuk papier met daarop met de hand geschreven muziek.
Handgemaakte_bladmuziek

 

Ik voelde me weinig beschaamd om deze spullen mee te nemen, omdat ze toch geen enkele waarde vertegenwoordigen. Inmiddels weet ik ook dat het 10 Roebel biljet bijna voor niets (maar € 2,00) op het internet wordt aangeboden! Het meest interssante was de folder (Dipisca = het uittreksel), waarmee je gebeden kon bestellen.
Na het bezoek aan de bibliotheek hebben we het gebouw verlaten en zijn we verder gelopen richting Lavra.
Eén van mijn loopdoelen voor volgend jaar is het bezoek aan deze plek. Ik heb trouwens recente foto’s gezien van het grote russissche complex Skiti Agios Andreou nabij Karyes, waar je voor het poort grote bronzen klokken ziet liggen. Is eén van deze klokken misschien de klok die ik heb zien hangen in het hier besproken complex ? Ik ga kijken, wie gaat er mee ?
Ik sluit af met een foto die in 1917/18 in Panteleimon is genomen van monniken, die misschien wel gewoond hebben in het hier besproken gebouw.
groet Wim (17-12)
Panteleimon_monniken_op_veranda
Panteleimon 1917/18 uit het blad Plaatwerk/sept. 1986 (met dank aan Paul Robert en Rolf Bos)

 

 

 

This entry was posted in events, kellia. Bookmark the permalink.

4 Responses to 38 – Een avontuur op Athos, deel III (vervolg van 27-11-06)

 1. herman says:

  mooi verhaal. Ik wil graag naar de top en naar Koutloumousiou dus ik ben wel in de buurt.

 2. herman says:

  heb op een russische site dit bijelkaar geplakt: Квитания maar geloof niet dat ik hetzelfde woord als op de folder te pakken heb. Het kost wat tijd maar zo kan je in het russisch zoeken

 3. Wim says:

  Dit woord betekent “kwitantie”.
  gr Wim

 4. herman says:

  Kwitantie o dat wist je al Wat is dan volgens jou de naam van de skiti is het russisch? Als je die naam in russisch schrift hebt dat kan je zoeken naar andere afbeeldingen via Google

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s