20 – Een avontuur op Athos, deel II

Helaas ben ik mijn oude Athos kaart kwijt geraakt. Hierop stonden mijn aantekeningen over de aanpassingen die zich op Athos helaas al te snel voordoen. Sinds de aanleg van wegen ten behoeve van gemotoriseerd verkeer tussen de kloosters (met de hulp van EU-gelden), is de toestand van de eeuwenoude wandelpaden snel achteruit gegaan. Als je ooit op Athos geweest bent kan je je voorstellen hoe snel dat kan gaan, aangezien de plantengroei zo dicht is, dat je soms geen 2 meter ver door de bosjes kan kijken. Deze kaart had mij mogelijk ook aanwijzingen kunnen geven over de exacte locatie van het russische (Oekraiense) dependance van Panteleimon. Op deze foto zie je rechts op de achtergrond het klooster Karakalou en links achteraan -met de twee torens- het verlaten gebouw, dus ik houd het er op dat het zich bevindt in de Skiti Provata. Hieronder tref je ook een deel van een kaart aan waar het gebouw zich moet bevinden.
029_athos_skiti_provata_en_karakalou_1
Overzichtsfoto genomen richting Karakalou (rechts) en Skiti Provata (links) – 1986 Bij de pijl vindt ‘ons’ gebouw.

De beste wandelkaart van Athos is overigens afkomstig van Reinhold Zwerger – Wege am Athos -(Wohlmutstasse 8 A-1020 Wien) en de meest recente druk van september 2001 is gewoon te koop bij Pied à Terre in Amsterdam voor € 32,90. Omdat ik nu zoveel reclame voor deze kaart heb gemaakt mag ik vast wel een klein deel van deze kaart laten zien:

Oude_kaart_athos_skiti_provata

 

 

De foto hieronder is weliswaar niet de beste, maar het geeft wel een indruk van de desolate toestand waarin het gebouw zich bevond.
027_skiti_panteleimon_odessa_1

foto van de Iconostasis/de kerk in het verlaten gebouw behorende bij het Klooster Panteleimon- 1986

Het verhaal is echter nog niet klaar, want de bibliotheek leverde nog een bijzondere verrassing op. Maar daarover de volgende keer meer.
Wim

 

This entry was posted in events, kellia. Bookmark the permalink.

1 Response to 20 – Een avontuur op Athos, deel II

  1. herman says:

    Op Google earht is de locatie net maar dan ook net net scherp. Iets meer richting Lavra kan je wel huizen onderscheiden. Ter hoogte van een baaitje met huizen zie je een stukje landinwaarts enkele gebouwen maar ik denk niet dat het de bedoelde locatie is.

Leave a Reply